Spesielle tiltak
For mange hjertebarn vedvarer spiseproblemene selv om hjertefeilen blir behandlet.
En undersøkelse av 40 barn mellom sju måneder og 13 år, som alle hadde medfødt hjertefeil, viste at mer enn halvparten (65 prosent) slet med matinntaket. Det er viktig at barn får nok energi slik at de kan vokse og utvikle seg normalt.
Noen hjertebarn er små, men det kan også hende at de er små fordi de ikke får energibehovet sitt dekket.
God ernæringsstatus er viktig, og i forbindelse med kirurgi har forskningen vist at god ernæringsstatus reduserer risikoen for komplikasjoner, og det bidrar til at kroppen bruker kortere tid på å hente seg inn etter inngrepet.
Dersom barnet ikke spiser og legger på seg slik det skal, bør man ta kontakt med fastlege, helsestasjon eller sykehuset som følger opp barnet. Det er hjelp å få, slik at energibehovet til vekst og utvikling blir dekket selv om barnet spiser lite.
Jo tidligere man får hjelp med å dekke energibehovet og normalisere matinntaket, jo bedre er det.
Tiltak
Det er flere tiltak som kan gjøres for å bidra til å dekke behovet for energi.
- Energiberikning: Energiinnholdet i mat og drikke økes uten at mengden mat/drikke øker. For eksempel kan det tilsettes olje, fløte, rømme og sukker i vanlig mat som grøt, supper, sauser, mos, smoothies osv.
- Sondemat: Mat gjennom tynn plastslange som føres ned i magesekken gjennom nesen.
- PEG (knapp på magen): Dersom behovet for sonde er langvarig, vil PEG være aktuelt. Barnet slipper sonden som går gjennom nesen, og får i stedet en ”knapp” på magen, som gjør det mulig føre mat direkte inn i magesekken.
Noen å snakke med
Likepersonsarbeidet baserer seg på å dele erfaringsbasert kunnskap. Våre likepersoner tilbyr støtte, veiledning og hjelp.