Viktige næringsstoffer

Når vi spiser, tilføres kroppen næringsstoffer som gir energi og opprettholder kroppens sentrale funksjoner.

Fett

Mettet og umettet fett

Fettsyrene i kosten deles i to hovedgrupper: Mettede fettsyrer og umettede fettsyrer.

  1. Mettede fettsyrene finnes hovedsaklig i animalske matvarer, som kjøtt og meieriprodukter. Unntaket er kokosfett og palmeolje, som er vegetabilske fettkilder som inneholder mye mettet fett.
  2. Umettede fettsyrene finnes hovedsakelig i vegetabilske kilder, som avokado, nøtter og planteoljer. I tillegg inneholder fisk mye umettet fett.
Avocado, Peanuts, and Toamtoes
ENERGIRIKT: Fett inneholder mest energi per gram, mer enn dobbelt så mye energi som protein og karbohydrat.

Hva slags fett bør vi velge?

Karbohydrater

Raske og langsomme karbohydrater

Fettsyrene i kosten deles i to hovedgrupper: Mettede fettsyrer og umettede fettsyrer.

Sukker og stivelse kalles raske karbohydrater fordi de brytes raskt ned i tarmen og tas opp i blodbanen.

Sukker finnes både naturlig i matvarer (for eksempel frukt og melk) og som tilsatt (i for brus, godteri og kaker).

Fiber finnes i matvarer som grove kornprodukter, frukt og grønnsaker. Det er lange karbohydratkjeder, og prosessen med å bryte dem ned slik at de kan tas opp fra tarmen, tar lengre tid enn for sukker og stivelse.

Dette gjør at det over lengre tid tas opp næring fra tarmen til blodet, og blodsukkeret vil derfor stige langsomt. Det gjør at vi føler oss mette lengre.

Fiber brytes bare delvis ned, og en del passerer gjennom tarmsystemet uten å bli tatt opp. Fiber som ikke tas opp i kroppen har en viktig funksjon. Det bidrar til en god fordøyelse, og er vist å virke beskyttende for utvikling av tarmkreft.

Hva slags karbohydrater bør vi spise?

Proteiner

Hva bruker kroppen proteiner til

Proteinene vi får tilført via kosten har to funksjoner: som ”byggesteiner” for å bygge opp kroppens egne proteiner og som energi.

I kroppen finnes det proteiner stort sett over alt: i bindevev, sener, muskulatur, hud, hår og negler. Mange proteiner er også viktige i transport av oksygen og næringsstoffer rundt om i kroppen via blodbanen. Proteinene i maten er bygget opp av de samme elementene som kroppens egne proteiner.

Så lenge inntaket via kosten dekker det daglige behovet vil kroppen ha mer enn nok av det byggematerialet den trenger til å bygge opp nye proteiner der det er behov for det.

Anbefalinger og inntak