Peter Nordqvist til minne

Bilde av en tenkende Peter

Det er med tungt hjerte vi meddeler at Peter Nordqvist gikk bort den 23. juli 2024.

Peter har i over 30 år vært en sentral skikkelse i vår svenske søsterorganisasjon, Hjertebarnsfonden, hvor han i mange av disse årene fungerte som generalsekretær.

Peter var også en nær venn av Foreningen for hjertesyke barn (FFHB) i Norge, og gjennom årene har han samarbeidet med oss på mange viktige prosjekter. Hans sterke personlighet, kombinert med naturlig autoritet, skapte grobunn for mange engasjerte diskusjoner, hvor både erfaringsbasert kunnskap fra foreldre og fagkunnskap fra helsepersonell ble belyst.

Han var opptatt av å øke kunnskapen blant foreldre og barn, slik at de kunne stille berettigede krav om god behandling og omsorg fra helsetjenester, skoler og velferdssystemet.

Selv om hans hovedvirke var i Sverige, hadde han også stor innflytelse i resten av Norden og Europa. Peter spilte en nøkkelrolle da den europeiske paraplyorganisasjonen ECHDO (European Congenital Heart Disease Organization) ble etablert i 2009.

Noen år senere bidro han også til opprettelsen av informasjonsplattformen Corience, som var essensiell for å gi familier i Øst-Europa tilpasset informasjon om medfødt hjertesykdom.

Han var også dypt involvert i Eurordis, den europeiske paraplyorganisasjonen for sjeldne diagnoser, hvor hans innsikt og kompetanse var uvurderlig.

Peter satte sine spor på mange arenaer, og i 2014 ble han fortjent utnevnt til æresdoktor ved Sahlgrenska Akademin for sitt utrettelige arbeid.

Han hadde en unik evne til å være tydelig og klar i sine meninger, og han nølte aldri med å uttrykke disse, selv når de gikk på tvers av andres oppfatninger. Samtidig var han varm, morsom og omtenksom – et mangfoldig menneske med en dyp omsorg for andre.

Vi er mange som står igjen i dyp takknemlighet over å ha fått jobbe tett med Peter. Hans engasjement, dyktighet og inkluderende vesen vil bli husket over hele Europa.

Petters bidrag til det svenske barnehjertemiljøet kan ikke overvurderes, og han spilte en avgjørende rolle i å endre omsorgen for hjertebarn og deres familier. Vi takker for samarbeidet.