FFHB Vestfold gav spesialutstyr til Sykehuset i Vestfold: – Nå kan flere hjertesyke barn testes lokalt!
Gjennom tett dialog med kontaktsykepleier ved Sykehuset i Vestfold (SiV) ble det i 2019 avdekket et behov for spesialisert utstyr på lokalsykehuset.
Thor Henning Nilsen, tidligere leder av Foreningen for hjertesyke barn (FFHB) Vestfold, stilte seg spørsmålet: Hvordan kunne foreningen bidra til at hjertesyke barn i fylket slapp reisen til Rikshospitalet i Oslo for belastningstester?
Svaret ble en donasjon på 125 000 kroner fra FFHB Vestfold til en CPET-maskin – et diagnostisk verktøy som nå gir barn med hjerte- og lungeproblemer muligheten til å ta viktige belastningstester lokalt, på SiV.
Lokalt engasjement gir lokale muligheter
Maskinen, som kom på plass i sommer, er et viktig supplement til diagnostikk av barn med medfødte hjertefeil og andre kroniske sykdommer, som lungesykdom og diabetes.
Den gjør det mulig for barnehjertespesialister og kirurger å vurdere effekten av behandlinger og riktig timing for nye inngrep. Dette letter trykket på Rikshospitalet og gjør hverdagen enklere for familiene i Vestfold.
Maskinen er finansiert av FFHB Vestfold i samarbeid med Wood Group, hvor Thor Henning Nilsen jobbet i 44 år før han nylig gikk av med pensjon.
Donasjonen fra Wood Group kom etter en søknad fra Nilsen i forbindelse med World Heart Day, i tillegg bidro FFHB Vestfold med oppsparte midler fra blant annet minnegaver og gaver gitt i forbindelse med en julekonsert i Adventkirken i Larvik.
Tidkrevende prosess
Prosjektet med å få maskinen på plass har krevd både innsats og tålmodighet. Nilsen forteller at det tok fire år fra de første midlene ble samlet inn, til maskinen var i drift. Likevel ser han på prosessen som verdt innsatsen.
– Å kunne tilby delfinansiering gjorde det enklere for sykehuset å finne resterende midler. Uten støtten fra FFHB Vestfold er det usikkert om prosjektet hadde blitt realisert, sier Nilsen.
Per Albert Solheim, kontaktsykepleier ved barne- og ungdomsavdelingen på SiV, understreker betydningen av maskinen og samarbeidet:
– Denne maskinen betyr mye både for barna og oss ansatte. Foreningen har bidratt til både utdanning og nødvendig utstyr. Det er uvurderlig, og vi har alle glede av det, sier Solheim.
Trygghet i kjente omgivelser
For Nilsen, som selv er tidligere pasient ved SiV og har barn som blir fulgt opp der, handler donasjonen også om å skape trygghet:
– Nå kan flere barn gjennomføre disse testene her i Vestfold, hos helsepersonell de allerede kjenner. Å få hjelp av kjente ansikter, og slippe reisen til Oslo, gir en ubetalelig trygghet.
FFHB Vestfold har, som andre fylkeslag, lenge arbeidet for å støtte lokale sykehus med både små og store gaver, fra spill og leker til nødvendig medisinsk utstyr.
– Det handler om å finne lokale behov, sette midler til side når man kan, og ha en god dialog med sykehuset. Mange kan oppleve møter med helsevesenet som krevende, og hvis vi kan bidra til at barn og foreldre føler seg trygge og ivaretatt, gjør vi en viktig forskjell.
Varmt samarbeid
Thor Henning har 16 år bak seg som leder i FFHB Vestfold og roser samarbeidet de har hatt med lokalsykehuset.
– Det beste med samarbeidet er at det alltid har vært en åpen dør. Vi har kunnet ta kontakt om vi har lurt på noe, og det har vært en trygghet. Foreningen har blitt sett på som en seriøs aktør, og det er vi glade for.
Gaven ble markert med blomster og kake på SiV, og maskinen er nå i aktiv bruk til glede for barn og ungdom med medfødte hjertefeil i Vestfold.