Tannhelse
God tannhelse er spesielt viktig for barn med medfødt hjertefeil. Medfødt hjertefeil kan gi økt risiko for hull i tennene.
Munnhulen er rik på bakterier, og ved dårlig munnhygiene kan disse bakteriene komme seg over i blodbanen. Noen hjertesyke barn har økt risiko for å få den livstruende tilstanden endokarditt (årehinnebetennelse), og munnhulebakterier er ofte årsaken til at dette utvikles.
Dette må du vite:
God tannhelse er spesielt viktig når man har en hjertesykdom. Hjertebarn kan av ulike årsaker være ekstra utsatt for hull i tennene, og det er derfor viktig å tenke forebygging. Hull i tennene skyldes bakterier i munnhulen, som ødelegger tennene. Disse bakteriene kan gå over i blodbanen, og kan i sjeldne tilfeller forårsake infeksjon.
Hjertebarn kan være spesielt utsatt for å utvikle en spesiell type infeksjon i hjertet, endokarditt, fordi de ofte har defekter i hjertet som gjør det lettere for bakteriene å feste seg der. Endokarditt (årehinnebetennelse) er en potensielt livstruende tilstand. Hjertebarn kan av og til trenge antibiotika i forbindelse med tannbehandling for å forebygge tilstanden.
God munnhygiene er ekstra viktig for barn med medfødt hjertefeil.
Økt risiko for karies
Det er flere grunner til at risikoen for hull i tennene er større hos barn med hjertefeil. Ofte er det ikke mulig å gjøre noe med årsaken, men god tannhelse reduserer denne risikoen.
- Noen hjertesyke barn har problemer med å få i seg nok mat. Det fører til at måltidene gis hyppigere om dagen, og gjerne flere ganger om natten når spyttsekresjonen er lavest. Spyttet har en nyttefunksjon ved å redusere bakterieveksten i munnhulen, og når nivået av spytt er lavt øker risikoen for karies.
- Noen medisiner har nedsatt spyttsekresjon som bivirkning, og dette kan føre til økt bakterievekst i munnen.
- Noen hjertesyke barn har hyppige brekninger eller oppkast, som fører til at magesyre kommer opp i munnhulen. Det økte syrenivået i munnen kan skade tannemaljen og øker risikoen for karies.
- Medisiner er ofte søtet med sukker, spesielt miksturer. Spør legen om muligheten for sukkerfrie alternativer, eventuelt om det er mulig å innta medisinen på annen måte enn via munnen. Tannpuss etter medisininntak kan være en god idé.
- Noen hjertebarn har ujevn emalje. Det skyldes at dårlig oksygenmetning i blodet kan påvirke dannelsen av emalje i fosterlivet og i de første leveårene. Tennene får små groper i emaljen som gjør at de blir vanskeligere å holde rene, og det blir lettere hull. Det er derfor viktig å være bevisst på god tannhygiene allerede fra før den første tannen titter frem. Emaljeforandringene kan medføre behov for forebyggende tannbehandling, da det er vanskelig å holde tennene rene. Det innebærer for eksempel profesjonell rengjøring hos tannlege eller tannpleier med jevne mellomrom, og ekstra fluorbehandling. Spør tannlegen om råd!
Infeksiøs endokarditt
Infeksiøs endokarditt er en infeksjon med bakterier eller sopp i årehinnen (endokard) som kler hjerteklaffene og hjertets innside. Infeksjonen oppstår når bakterier slår seg ned på skadde områder i hjertet eller i tilknytning til kunstige klaffer eller annet kunstig materiale i hjertet eller de store arteriene nær hjertet.
Endokarditt er en sjelden tilstand, men den er svært alvorlig og vanskelig å behandle. Tilstanden kan gi livstruende komplikasjoner.
Endokarditt oppstår ved at bakterier følger med blodstrømmen til hjertet og fester seg på en skadet årehinne i eller nær hjertet eller på en skadet eller kunstig hjerteklaff. Ofte er det bakterier fra munnhulen eller huden som er smittekilden.
Noen få skal ha forebyggende behandling
Ved tannbehandling kan bakterier fra munnhulen komme over i blodbanen, og øke risikoen for infeksjon. Noen barn med medfødt hjertefeil har økt risiko for endokarditt, og de mest risikoutsatte gruppene vil bli anbefalt forebyggende behandling med antibiotika ved tannbehandling hvor det er risiko for blødning.
Retningslinjene for forebyggende antibiotikabehandling er nylig endret (2007), og det er nå langt færre pasienter enn tidligere som skal ha forebyggende antibiotikabehandling. Snakk med hjertelegen om hvorvidt barnet ditt er i risikogruppen.
Det siste tiåret har det skjedd en innstramming når det gjelder å anbefale forebyggende behandling mot endokarditt, men for noen grupper av hjertebarn med høy risiko for endokarditt anbefales fortsatt forebyggende antibiotikabehandling (profylakse).
Den viktigste forebyggingen er imidlertid god munnhygiene.
Tilstander der endokardittprofylakse anbefales:
- Tidligere gjennomgått endokarditt
- Innsatte klaffeproteser eller rørgraft av kunstig materiell
- Hjertetransplanterte med klaffefeil
- Medfødt hjertefeil som: Ukorrigerte cyanotiske hjertefeil (for eksempel Fallot, hypoplastisk venstre hjertesyndrom (HVHS))
- Kirurgiske shunter til lungene
- Første seks måneder etter hjertekirurgi eller kateterintervensjon
- Korrigerte hjertefeil med restdefekter ved kunstig innsatt materiell (for eksempel VSD ved Gore-tex patch)
Prosedyrer der endokardittprofylakse anbefales:
- Tannbehandling: Ekstraksjon (tanntrekking), fjerning av tannstein, manipulering av rotkanaler, periapicale regioner og perforasjon av munnslimhinne, altså all tannbehandling som medfører blødning.
- Kirurgi på infisert vev (vev med pågående bakteriell infeksjon)
- Invasive prosedyrer i lunger og luftveier som medfører incisjon eller biopsi av slimhinne.
Snakk med legen eller tannlegen i forkant av slike prosedyrer. Legen og tannlegen vil sammen kunne vurdere behovet for slik forebyggende antibiotikabehandling.
Kilde: Norsk barnelegeforening www.ductus.no