Pacemaker

Pacemaker tilbys pasienter med for langsom hjerterytme (bradykardi) eller uregelmessig hjerterytme. Etter hjerteoperasjoner kan hjerterytmen ofte være litt ustabil, og det kan legges inn en midlertidig pacemaker.

Hva er en pacemaker?

Et pacemakersystem består av to deler: en liten boks (ca. 3×4 cm) og en, to eller tre ledninger som ledes inn i hjertet. Boksen fungerer som en liten datamaskin og drives av et batteri. Den opereres inn under huden, vanligvis øverst på venstre side av brystkassen, men den kan også opereres inn under magemusklene (særlig hos små barn).

Elektrodene fører de elektriske impulsene mellom pacemakeren og hjertet. De har en liten metallelektrode på enden som festes i hjertet. Elektrodene gror fast i hjertet, slik at de ligger svært stabilt.

Pacemakeren registrerer hjertets egenaktivitet ved hvert eneste hjerteslag. Når hjertet slår normalt, forholder pacemakeren seg helt passiv. Om hjerterytmen blir uregelmessig, for sakte eller om noen hjerteslag faller bort, erstatter eller supplerer pacemakeren hjertets egne elektriske impulser slik at den normale rytmen kommer tilbake.

Dette skjer ved at pacemakeren gir en elektrisk stimulering til hjertet slik at hjertemuskelen trekker seg sammen på vanlig måte. Man kan ikke føle disse elektriske impulsene, men man kan kjenne at hjertet slår. Pacemakeren lagrer informasjon om hjerterytmen som kan leses av ved kontroller.

Å legge inn en pacemaker er et lite og ukomplisert inngrep som ordinært tar rundt 1–2 timer. Hos voksne pasienter utføres inngrepet i lokalbedøvelse, mens barn legges i full narkose. Pacemakeren kan ofte ses som en liten ”bul” på brystet, og det vil også være et lite arr etter operasjonen.

Alle som får pacemaker får et pacemakerkort med informasjon om hvilken type pacemaker de har og hvordan den er innstilt. Dette bør alltid vises til helsepersonell om man får problemer med pacemakeren eller tar kontakt med helsevesenet av andre årsaker. På utenlandsreiser bør man ta med en engelsk oversettelse av dette kortet.

Når trenger man pacemaker?

Pacemaker hos barn

Den teknologiske utviklingen på området har ført til at pacemakere er blitt mer vanlig hos barn det siste tiåret. Det er likevel kun noen få prosent av det totale antallet pacemakerinnleggelser i Norge som skjer hos barn. Det er noe mer komplisert å legge inn en pacemaker hos barn enn hos voksne.

Systemene er utviklet for voksne, og er ikke tilpasset barn. Barna skal vokse, og det må det tas hensyn til når pacemakeren legges inn. Det er høyere forekomst av komplikasjoner hos barna, særlig med tanke på elektrodebrudd, vaskulære komplikasjoner og infeksjoner.

Barn med pacemaker vil oftest ha behov for denne i mange år framover, kanskje hele livet. Det medfører et behov for bytting av generator og elektroder over tid. Disse inngrepene er ofte vanskeligere enn primærinngrepet, på grunn av dannelse av arrvev.

Hvordan er det å leve med en pacemaker?

Ledningene gror fast i hjertet og ligger da meget stabilt. Skader på ledning og isolasjon oppstår svært sjelden, men forekommer hyppigere hos barn enn hos voksne. Pacemakerens funksjon kan programmeres slik at den individuelt tilpasses det enkelte barnet. Programmeringen må gjøres ved hjelp av en spesiell datamaskin som kommuniserer med pacemakeren, og gjøres derfor av spesialisert helsepersonell på pacemakerkontroller.

Pacemakeren kan styre hjerterytmen etter barnets aktivitetsnivå (frekvensvariable pacemakere), slik at barnet kan trene og være fysisk aktiv selv om det har en pacemaker.

Alle som har pacemaker må jevnlig til kontroll på sykehuset. Kontrollene er ofte tette i starten (2–4 ganger i året), men om man ikke har noen problemer med innstillingen av pacemakeren blir kontrollene gjerne sjeldnere etter hvert. Selve pacemaker-elektronikken er stabil og pålitelig, og feil oppstår meget sjelden.

Behovene til brukeren kan derimot forandre seg, og det gjør at kontrollene er viktige. På kontrollen leses pacemakeren av med en spesiell datamaskin, og ved hjelp av denne kan legen gjøre eventuelle justeringer enkelt og smertefritt ved behov.

Fordi pacemakere er batteridrevne, må den byttes ut etter anslagsvis 5–15 år. Ledningen blir som regel ikke byttet, kun metallboksen. Pacemakeren gir varsel i svært god tid før batteriet går ut. Varselet består både av en elektronisk beskjed som registreres ved pacemakerkontroll, og en liten funksjonsendring som barnet kan merke. Når batteriet blir dårlig, kan dette gi langsommere hjertefrekvens og opphør av aktivitetsstyrt funksjon.

Typiske spørsmål

Dagens pacemakere har et godt beskyttelsesfilter som hindrer at det blir ødelagt av ytre påvirkning. Pacemakeren kan derimot forstyrres av elektronisk støy, og i verste fall (meget sjelden) omprogrammeres.

De aller fleste tekniske hjelpemidler i hjemmet eller på arbeidsplassen er ufarlige, men mobiltelefoner kan skape forbigående forstyrrelser. Det anbefales derfor at mobiltelefonen holdes minst 15 cm unna pacemakeren.
Ja, man kan trene med pacemaker, men de første ukene etter operasjonen skal man være litt forsiktig. Etter at man har vært på den første pacemakerkontrollen og ser at alt fungerer, kan man stort sett trene fritt. Dagens moderne pacemakere er frekvensvariable, slik at hjerterytmen styres etter brukerens aktivitetsnivå.

Man kan drive med de aller fleste sportsaktiviteter, men bør være litt forsiktig med kampsportaktiviteter, da kraftige slag på pacemakeren kan være uheldig. Det er alltid lurt å snakke med legen før man begynner med kampsport.
Nei, det skal ikke skje. Strømmen fra en pacemaker minsker gradvis. Kontrollene er også beregnet ut fra batterikapasitet, slik at legen vil ha god tid til å følge med på og planlegge når batteriet må skiftes.
Om pacemakeren ikke fungerer som den skal, vil dette gi mange fysiske symptomer. Disse vil ofte ligne de symptomene barnet hadde før han eller hun fikk implantert pacemakeren.

Dersom barnet opplever noen av følgende symptomer og tegn,er det lurt å ta kontakt med legen: pustevanskeligheter, svimmelhet og besvimelser, langvarig redusert fysisk yteevne og tretthet, hevelse i ben, brystsmerter, langvarig hikke, hjertebank, rykninger i brystveggmuskulaturen og tegn på infeksjon med rød hud og/eller ømhet på operasjonsstedet, eller meget tynn hud slik at pacemakeren skinner igjennom.
Pacemakeren vil ikke påvirkes av kulde da den er operert inn under huden og holdes stabilt varm av kroppsvarmen. Den vil da også holde en stabil funksjon. I kaldt vær må man selvsagt kle seg godt slik at man holder kroppsvarmen og hudtemperaturen oppe.

I ekstremsituasjoner hvor kroppstemperaturen blir lav (f.eks. ved ulykker hvor man blir liggende i snøen eller i kaldt vann) vil pacemakeren kunne påvirkes slik at den ikke fungerer normalt.