Hjertekateterisering

Ved hjertekateterisering føres et tynt plastrør inn i de store blodårene og fram til hjertet, enten for å gjøre målinger og for å gi kontrast til røntgenundersøkelser av hjertet og de store kar, eller for å behandle hjertet.

Det er kun Barnehjerteseksjonen ved Rikshospitalet, Oslo Universitetssykehus (OUS), som utfører hjertekateteriseringer på barn i Norge. Det utføres flere hundre hjertekateteriseringer på barn hvert år på OUS.

Hjertekateterisering brukes blant annet for å måle trykket i hjertet og i de store karene nært hjertet. Det er ingen andre undersøkelsesmetoder som kan gi like nøyaktig informasjon som denne typen trykkmålinger i blodomløpet.

Slike nøyaktige trykkmålinger er ofte nødvendig for å ta avgjørelser om behandlingen av hjertesykdommen.


Hos barn går man oftest inn gjennom en av de store blodårene i lysken, men man kan også gå inn gjennom blodårer i armen eller i halsen.

Opp til 15–16-årsalderen utføres en hjertekateterisering som regel i narkose. Hvis ikke andre inngrep eller undersøkelser er planlagt, innlegges barnet dagen før kateteriseringen.

På selve undersøkelsesdagen faster barnet til narkosen. Etter at prosedyren er gjennomført og barnet har våknet, vil han eller hun vanligvis ligge til observasjon på sengeposten til dagen etter.

Hjertekateteriseringen i narkose er en prosedyre med svært lav risiko. Legen som skal utføre undersøkelsen informerer grundig om inngrepets art og hensikt, og om eventuell risiko forbundet med prosedyren, dagen før undersøkelsen.

Hjertekateterisering som behandling

Hjertekateterisering kan også benyttes til behandling. I over halvparten av kateteriseringsprosedyrene benytter man seg i dag av kateterbaserte teknikker for å behandle pasienten, og ikke bare undersøke.