Hjertefeil og overvekt
Forekomsten av overvekt hos barn og voksne med medfødte hjertefeil er minst like høy som i befolkningen for øvrig. Dette er bekymringsfullt, fordi konsekvensene av overvekt hos denne gruppen kan bli ekstra alvorlige.
Risikofaktorer
Fysisk aktivitet reduserer risikoen for å bli overvektig, og hjertesyke barn kan derfor være spesielt utsatt for å utvikle overvekt fordi de kan ha, eller selv oppleve å ha, begrensninger i sin fysiske aktivitet. Ettersom fysisk aktivitet også er viktig for å redusere forekomsten av komplikasjoner ved overvekt, er dette dobbelt uheldig.
Samtidig kan det være forbundet med større risiko for denne gruppen å være overvektig enn for barn og voksne for øvrig. Dårlig kosthold, overvekt og lite trening kan gi hjertesykdommer, og hjertebarna har hjerter som er ekstra sårbare.
Barn med hjertefeil bør derfor få informasjon om viktigheten av å være i aktivitet og spise sunt tidlig, og overvektige hjertebarn og -ungdommer bør få hjelp til å gå ned i vekt.
Fysisk aktivitet
Et lite fåtall av hjertebarna blir anbefalt ikke å trene, og noen hjertebarn har så nedsatt fysisk kapasitet på grunn av hjertefeilen at det vanskeliggjør tung, fysisk aktivitet.
De fleste hjertebarna kan likevel være så fysisk aktive som de selv vil, og mange har få eller ingen begrensninger i hvor mye de kan trene. Likevel viser studier at hjertebarn er mindre aktive enn barn forøvrig.
Trening reduserer risikoen for å bli overvektig, og om man er overvektig reduserer trening risikoen for å utvikle sykdommer forbundet med overvekten.
Frykt
Inaktiviteten blant hjertebarna kan skyldes en rekke faktorer. Noen kan ikke trene, men det gjelder kun de færreste. For andre kan frykt og angst være en begrensende faktor for fysisk aktivitet. Når man trener må hjertet jobbe hardt.
Hjertebarn og foreldre kan være redde for at hjertet ikke tåler, eller ikke har godt av, denne ekstra belastningen, og derfor velger de å unngå fysisk aktivitet.
Myter
At hjertet ikke tåler trening er i de aller fleste tilfeller feil. Flere studier viser tvert imot at kondisjonstrening hos barn og unge med medfødt hjertefeil bedrer hjertefunksjonen.
Studier på voksne med alvorlig hjertesvikt har vist at også skikkelig syke hjerter ikke bare tåler, men faktisk blir friskere, av tung, fysisk trening.
Fysisk aktivitet bidrar dessuten til å forebygge overvekt og hjerte- og karsykdommer, som kan medføre en ekstra belastning på hjertet når barnet blir eldre.
Det er derfor viktig at legene er flinke til å informere barn og foreldre om at fysisk aktivitet er sunt for barnet, selv om det har en hjertefeil. (Men et hjertebarn som har fått beskjed av legen sin om å ikke trene, skal forholde seg til dette).
Fysiske tester
Mange hjertebarn vil bli tilbudt å gjøre fysiske tester på sykehuset, i form av sykkelbelastning eller tredemølletester. I disse testene tar barnet seg helt ut, og man får slik påvist hvor mye hjertet faktisk tåler.
Om det ikke skjer noe galt med hjertet til barnet på disse testene, er sannsynligheten for at det skal skje noe farlig senere svært liten. Disse testene kan derfor være nyttige for å trygge barnet og foreldrene på at det ikke er farlig med hard fysisk aktivitet for barnet.
Alle hjertebarn kan få positive effekter av fysisk aktivitet og trening. Enkelte vil ha behov for spesifikk veiledning rundt hvilken type trening som er anbefalt og forsiktighetsregler.
Hjertebarna vil ikke alltid klare de samme aktivitetene som de hjertefriske, og det er viktig å ta hensyn til dette.
Av og til kan det være behov for spesiell tilrettelegging i gymtimen.
Det er ikke farlig å bli sliten, men det er viktig at barnet får ta pauser når det trenger det.
Overvekt
Studier som har sett på forekomsten av overvekt hos barn og voksne med medfødte hjertefeil har vist at overvekt er like vanlig i denne pasientgruppen som i befolkningen forøvrig. Overvekt øker risikoen for en rekke sykdommer, og for barn og voksne med medfødte hjertefeil er man spesielt bekymret for risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer.
Å få slike såkalte ervervede hjertesykdommer i tillegg til en medfødt hjertesykdom kan føre til at hjertet blir svært sykt. Det er viktig at gruppen barn og voksne med medfødte hjertefeil er klar over denne risikoen. Overvekt i barnealder er spesielt uheldig, og disse barna tar dessuten ofte med seg overvekten inn i voksenlivet.
Lang tid med overvekt øker risikoen for tidlig død og funksjonhemning.
Med god informasjon og støtte fra leger og annet helsepersonell kan overvekt forebygges allerede fra ung alder. De som allerede er overvektige bør få hjelp til å gå ned i vekt.
Tiltak
Erfaring viser at det er vanskelig å oppnå varig vektreduksjon når man først har blitt overvektig. For å bekjempe overvekt er det derfor viktig å tenke forebygging. Om man allerede er overvektig er det viktig å hindre videre vektøkning og helst også gå ned i vekt.
Vektreduksjon hos allerede overvektige personer kan i stor grad bidra til å redusere risikoen for følgesykdommer, og det er ikke nødvendigvis så mye som skal til for at helsen skal bli bedre. 5–10 prosent reduksjon av kroppsvekten er ofte nok til at man kan se flere positive effekter på helsen.
For å gå ned i vekt er det viktig å fokusere på å redusere energiinntaket, særlig energi fra fett og sukker, og øke inntaket av frukt, grønnsaker, nøtter og fullkorn. Det er også viktig å øke aktivitetsnivået.
Helsedirektoratet anbefaler minst 30 minutter fysisk aktivitet hver dag for voksne, og minst 60 minutter fysisk aktivitet hver dag for barn. Også hjertesyke barn og voksne bør følge disse anbefalingene.
Vil du vite mer?
Kvalitetssikret og utfyllende informasjon fra eksterne kilder.