Rettigheter på sykehus
Barn har særlige rettigheter når de innlegges på sykehus. Dette er hjemlet i pasient- og brukerrettighetsloven og spesialisthelsetjenesteloven, og er utdypet i Forskrift om pasienters, ledsageres og pårørendes rett til dekning av utgifter ved reise til helsetjenester (pasientreiseforskriften).
Rett til samvær med foreldrene
Barn har rett til samvær med foreldrene under sykehusoppholdet, og har rett til å ha minst en av foreldrene hos seg under hele sykehusoppholdet. Som oftest er det bare aktuelt at en av foreldrene er til stede om gangen, men hvis det er et ønske fra barnet eller foreldrene, skal sykehuset legge forholdene til rette for at begge kan være der.
Hvis situasjonen er alvorlig eller livstruende, noe som er aktuelt ved hjerteoperasjon, følger det av forskrift om barns opphold i helseinstitusjon § 6 (barneforskriften) at begge foreldrene skal gis anledning til å være hos barnet. I forbindelse med innsovning og oppvåkning av narkose skal sykehuset, så langt det er mulig eller medisinsk forsvarlig, legge til rette for at barnet skal ha en av foreldrene hos seg.
Søsken bør også gis anledning til samvær med barnet.
Personalet skal legge til rette for at barna skal kunne få besøk mens de er innlagt på sykehus, såfremt det er medisinsk forsvarlig. Barn har rett til besøk utenom vanlig besøkstid. Barn har rett til å ha med sine egne leker på sykehuset.
Barn har rett til å ha minst en av foreldrene hos seg når de ligger på sykehus, og de har rett på aktivitet og undervisning.
Foreldre har rett til å få dekket en del utgifter de har i forbindelse med sykehusopphold for barnet sitt. Barn er definert som en person under 18 år.
Foreldrene på sykehuset
Under sykehusopphold er det normalt at foreldre utfører de typiske foreldreoppgavene, for eksempel stell, påkledning og mating. Personalet skal avklare med foreldrene hvilke oppgaver de ønsker å ha mens barnet er innlagt.
Foreldrene skal ikke ha ansvaret for å utføre ting som oppleves som skremmende eller smertefullt for barnet. Foreldre skal heller ikke pålegges oppgaver som normalt bør utføres av helsepersonell, men skal i den grad det er praktisk mulig eller forsvarlig gis anledning til å medvirke. Fortrinnsvis skal det samme personalet ta seg av barnet under hele oppholdet.
Foreldre har rett til å få fortløpende informasjon om barnets helsetilstand.
Å ha et alvorlig sykt barn er en stor belastning. Under sykehusoppholdet skal personalet gi foreldrene avlastning dersom de har behov for det, og de skal ha adgang til eget oppholdsrom hvor de kan få litt privatliv og hvile ut. Ved behov skal sykehuset sørge for at foreldrene får kontakt med sosionom, psykolog eller annet helsepersonell.
Dekning av foreldrenes reiseutgifter
For å legge forholdene til rette for at et barn på sykehus skal kunne ha sine foreldre hos seg, er det i barneforskriften og pasientreiseforskriften egne regler om dekning av reiseutgifter. Utgangspunktet er at helseforetaket etter pasient- og brukerrettighetslovens § 2–6 skal dekke nødvendige reiseutgifter i forbindelse med innleggelse og utskriving hvis foreldrene følger barnet sitt på reisen.
Hovedregelen er at kun den ene av foreldrenes reiseutgifter dekkes. Nødvendig ledsager skal ikke betale egenandel ved transporten.
Hvis sykehuset senere av medisinske grunner innkaller foreldrene for å være hos barnet, er regelen at sykehuset dekker reiseutgiftene. Dette gjelder også hvis foreldrene innkalles for å få informasjon om sykdomsutvikling eller opplæring i forbindelse med sykdommen. Hvis barnet blir liggende på sykehus i mer enn 14 dager, skal sykehuset ved behov dekke én reise tur/retur i uken for en av foreldrene.
Oppholdsutgifter
Etter barneforskriften § 8 skal minst en av foreldrene som er hos barnet, gis tilbud om overnatting på sykehuset. Ofte vil det være aktuelt å la mor eller far sove på samme rom som barnet. Hvis dette ikke er praktisk mulig skal sykehuset, etter henvisning, dekke utgiftene til hotell eller pensjonat. Flere sykehus har i dag pasienthoteller som ofte benyttes til dette formålet. Det er ikke i tråd med forskriften om sykehuset beregner egenandel.
Foreldre til et innlagt barn har, etter barneforskriften § 9, rett til å få mat på sykehuset etter de priser personalet betaler. Som hovedregel skal de gis anledning til å spise sammen med barnet. Hvis foreldrene er sammen med barnet i institusjonen i store deler av døgnet for å kunne føre tilsyn og delta i den daglige pleie og omsorg, skal minst en av foreldrene få gratis mat.
Det er her snakk om å støtte foreldre som oppholder seg så mye sammen med barnet i institusjonen at man ikke har anledning til å reise hjem eller spise andre steder. Ved alvorlig eller livstruende sykdom skal begge foreldrene få gratis mat.
Mulighet for dekning av inntektstap
Etter pasientreiseforskriften § 18, dekkes tapt arbeidsfortjeneste etter faste satser (p.t. kr 120 per time). Dersom tapt arbeidsfortjeneste ikke kan dokumenteres, kan foreldre få erstatning for legitimerte nødvendige utgifter til leiet hjelp under deres fravær.
Erstatningen er begrenset til p.t. kr40 per time, og gjelder ikke når hjelpen ytes av nære pårørende. Foreldre kan også ha rett på omsorgspenger, pleiepenger eller opplæringspenger etter folketrygdlovens kapittel 9.
For mer informasjon om økonomiske rettigheter ved barns sykdom, ta kontakt med NAV.
Barn har rett til aktivitet og undervisning på sykehus
Det følger av pasientrettighetsloven § 6–3 og forskriftenes kapittel 4 at barn på sykehus skal aktiviseres og stimuleres så langt deres helsetilstand tillater det. Rettigheten innebærer at det stilles krav til sykehuset med hensyn til utstyr, areal og personell. Avdelinger for barn og unge må utformes og utstyres etter deres behov, og de må få mulighet til å delta i aktiviteter som er tilpasset deres alder og utvikling.
Pedagogisk virksomhet for førskolebarn skal fortrinnsvis bli ledet av førskolelærer. Førskolebarn har rett til spesialpedagogisk hjelp i helseinstitusjonen, i den grad dette følger av opplæringsloven. Denne rettigheten hadde barnet dermed hatt selv om hun/han ikke hadde vært innlagt på sykehus.
Etter pasientrettighetsloven § 6–4 har barn i skolepliktig alder og ungdom rett til undervisning under sykehusoppholdet. Opplæringsloven gjelder for barn og ungdom som er innlagt på sykehus, på lik linje med andre elever. Dette innebærer at kvaliteten på den undervisningen som skal gis under sykehusoppholdet, ikke skal avvike fra den undervisningen som gis på ordinære grunnskoler og videregående skoler.
Elever med behov for det har dermed rett til tilrettelagt undervisning og spesialundervisning.
Kvalitetssikret og utfyllende informasjon fra eksterne kilder.