Skole og barnehage

Mange barn med medfødt hjertefeil har det fint i barnehagen og på skolen, men for noen er det nødvendig med tilrettelegging og oppfølging.

Hjertepermen

– Et veldig godt hjelpemiddel for informasjon til foreldre og lærere.

Hjertepermen bidrar til god dialog mellom hjemmet og lærerne i barnehage og skole. Dette er rett informasjon til rett tid og til rett person.

Mat og ernæring

I løpet av en lang dag på skole eller i barnehagen trenger barn påfyll av energi. Stort sett regulerer barn matinntaket sitt greit selv, og det er naturlig at både appetitt og behov varierer i perioder.

Legemiddel­håndtering

Barn med hjertefeil som bruker legemidler vil kunne trenge hjelp i barnehagen og på skolen til å håndtere legemidlene.

Det er viktig å etablere rutiner for hvordan dette skal utføres, for å sikre at barna får de legemidlene de trenger til rett tid.

Det generelle utgangspunktet er at kommunen etter helse- og omsorgstjenesteloven skal yte nødvendig helsehjelp.

Kommunehelsetjenesten må derfor iverksette tiltak som kan ivareta barnets behov for å få nødvendige medisiner i tiden det er i barnehage og skole.

Dette gjelder imidlertid kun om medisineringen er av en slik art at det er nødvendig med bistand fra helsepersonell.

Det er ofte ikke tilfelle, og barnet har da ikke rett til nødvendig helsehjelp i form av legemiddelhåndtering etter denne loven.

I slike tilfeller har foreldrene ansvaret for barnets legemiddelhåndtering, og det betyr at det i utgangspunktet er foreldrene som må hjelpe barnet med medisineringen.

Foreldre/foresatte kan imidlertid inngå avtaler med barnehagen og skolen om, og på hvilke vilkår, de kan bistå barnet med medisinhåndteringen.

Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet har utformet rutiner for dette, som kan benyttes.

En forutsetning for at barnehagen eller skolen skal kunne hjelpe barnet med medisinhåndteringen, bør være at de får den samme informasjonen og opplæringen som foreldrene har fått.

Det fremkommer ikke av barnehageloven at barnehagen har en plikt til å bistå barnet med medisinering i tiden barnet er i barnehagen.

Å gå i barnehage er et frivillig tilbud, men siden 2009 har barn en lovfestet rett til barnehageplass.

Et barn som er avhengig av å få medisiner i barnehagetiden, kan ikke motta sin barnehageplass uten at det kan få hjelp til legemiddelhåndteringen.

Det kan derfor innfortolkes et krav om at kommunen har plikt til å sørge for nødvendig legemiddelhåndtering, slik at barnet kan motta den barnehageplassen det har rettskrav på.

De som jobber i barnehagen kan nok nekte å utføre en del av de oppgavene som følger av legemiddelhåndtering, men da må kommunen sørge for at legemiddelhåndteringen foretas av andre, for eksempel hjemmesykepleien.

Det anbefales at det utformes konkrete rutiner for hvordan legemiddelhåndtering skal skje i barnehagen og skolen.

Disse må utformes og være knyttet til det enkelte barnet. Helsestasjon- og skolehelsetjeneste kan bidra med generelle råd i forbindelse med medisinering av barn i barnehage og skole.

Når det skal utarbeides konkrete avtaler eller rutiner knyttet til det enkelte barn, er det fastlege eller annen behandlende lege (for eksempel hjertelegen) som bistår foreldre og skolen/barnehagen.

Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet har utformet rutiner for medisinhåndtering i skole/SFO og barnehage, rutiner for medisinering av barn i barnehage eller skole/SFO og forslag til avtale som kan inngås mellom foreldre/foresatte og barnehage/skole.

De har også utarbeidet forslag til skjema for medikamentoversikt og skjema for mottak av medisiner fra foresatte til barnehage/skole, som kan benyttes.

Opptrening på Geilomo barnesykehus

Geilomo barnesykehus er en spesialinstitusjon som kan tilby behandlings- og habiliteringstillbud til barn med astma, allergi, eksem og hjertefeil. Tilbudet gjelder barn i skolepliktig alder, fra 1. – 10. klasse.

Siden 2006 har hjertesyke barn vært på habilitering på Geilomo barnesykehus som drives av Oslo Universitetssykehus og huses i bygninger eid av Norges Astma og Allergiforbund.

Det søkes om opphold gjennom fastlege/barnelege.

For mer informasjon, ta kontakt med Geilomo på telefon 32 09 50 00, eller ta en kikk få Facebook.